Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi az ami drága - Rhodiola Rosea

2022. 12. 06. 15:12:32
Mi az ami drága - Rhodiola Rosea

Szép lassan annyi étrendkiegészítő van a boltokban, webáruházakban, saját konyhánkban, mint égen a csillag. Laikusként hogyan is lehetne eligazodni ebben a kapszuladömpingben, hiszen legtöbb felhasználó biztosan nem vegyész, farmakológus, vagy gyógynövényszakértő, hogy mélyen ismerje a hatóanyagokat. 

Sokadjára jutott el hozzám a rózsagyökér kivonatok kérdése, ezért ebben a rövid írásban ezt boncolgatom.

Sok termék rózsagyökér őrletet tartalmaz, ami általában az összetevők listájában „rhodiola root” néven van feltüntetve. Ez azt jelenti, hogy az adott termék 1 kapszulájában pl. 400mg (=0,4g) őrlet van, amit annyit jelent, hogy magát a gyökeret porrá zúzzák és ebből kerül bele a kapszulába 400 mg. Maga a növény (ez esetben a rózsagyökér) minősége és hatóanyag-tartalma nagy mértékben függ egy adott időszak időjárásától, a talaj minőségétől, betakarítástól csak hogy néhányat említsek a palettáról. Könnyű belátni, hogy a sima őrletek egyik gyenge pontja, hogy nem lehet és nem is lesz egyenletes a minőségük, hiszen ha pl. a termőföld minősége csökken / kevesebb vagy éppen túl sok eső esik, akkor rosszabb minőségű lesz a végtermék.

Ezeket a változók csak az ún. standardizáció technológiai folyamatával zárhatóak ki. A standardizáció azt jelenti, hogy az adott kivonatban garantált, és kémiai analitikai módszerekkel ellenőrzött a hatóanyagkoncentráció. Jelen esetben a rózsagyökér egy nagyon hatékony kivonata 3%-ban a rozavin és 1%-ban a salindrozid nevű hatóanyagokat tartalmazza. Garantáltan. Tehát a termékminőség független az időjárástól, betakarítástól, szárítástól és egyéb paraméterektől.

Vagyis a standardizált rózsagyökér kivonat esetében a hatóanyagtartalom biztosított.

Amikor egyszerű gyökérpor kerül a kapszulába, annak ugye nem ismerhető a tényleges hatóanyagtartalma a fent említettek miatt.

Könnyű belátni, hogy a standardizált kivonathoz a garantált hatóanyag-koncentráció miatt jóval több alapanyag (ez esetben rózsagyökér őrlet) felhasználása szükséges, mint a sima gyökérőrlethez.

 Mindig a hatékonyságot érdemes vizsgálni, hiszen ez az, ami a végfelhasználóknak igazán fontos!

Ha összehasonlítunk két termékösszetételt - Rhodiola Root 400 mg – és Rózsagyökér kivonatot (Rhodiola Rosea Extract) 3% rosavin, 1% salidrozid – 200 mg. Akkor tulajdonképpen egy rózsagyökér őrletet (Rhodiola Root) és egy standardizált rózsagyökér kivonatot (Rhodiola Rosea Extract, 3 rosavins, 1% salindrozide) próbálunk szembe állítani.

A megoldáshoz „közös nevezőre” kell hozni a két anyagot.

Tehát meg kell nézni mennyi rózsagyökér őrletet kell felhasználni, hogy a fenti standardizált kivonatot (3% rozavin és 1% salindrozid) előállítsák?! Az adott alapanyag gyártástechnológiája és műszaki bizonylatai erre fényt derítenek, a mi jelen példánk esetében ez a szám kb. 12-15-szörös. Vagyis 100 mg standardizált rózsagyökér kivonathoz 1200-1500mg gyökérőrletre van szükség!

Így tekintve a két fent említett példára 400 mg rózsagyökér őrlet áll szemben 2400-3000 mg rózsagyökér őrlettel! Látszik, hogy a két termék alapanyagköltségei között szakadék húzódik és még nem számoltunk semmilyen technológia költséggel (pedig óriási a különbség az őrlés és a kivonatolás+fagyasztva szárítás költségei között).

És hogy az egyes végtermékek árai között esetlegesen mégis miért nincs nagy különbség? Hát természetesen nagyobb a haszon egy olyan doboz terméken, ahol 100 kapszula 4000 mg rózsagyökeret tartalmaz, mint egy olyanon, ahol 100 kapszulához 30000 mg rózsagyökér őrlet szükséges. A vásárló, meg csak azt látja, hogy „rózsagyökér” van benne és általában nem foglalkozik a részletekkel …

A fentiek mellett külön írást érdemelne az, hogy vannak olyan a szinergikusan ható összetevők, amelyek jelentős mértékben képesek növelni a standardizált rózsagyökér kivonatok hatékonyságát és hasznosulását. Ezekről hiteles szakirodalmi forrásokban lehet tájékozódni, vagy számunkra hiteles szakembereknél érdeklődni.

Az én szakmai véleményem az, hogy a sima őrletek szinte soha nem elég hatásosak. Viszont fontos a személyes tapasztalás! Ehhez viszont a kizárólag rózsagyökér őrletet tartalmazó étrend-kiegészítők mellett érdemes standardizált hatóanyagokat tartalmazó készítményeket is kipróbálni.

Dr. Bíró Szabolcs*

Ebben a témában jelen írás szerzője is érintett. A fentiek az ő szakmai gondolatait, formulázási prioritásait tükrözik. Fontosnak tartja, hogy mindenki megfelelő minőségű információ birtokában tudjon dönteni. Mivel saját egészségünk a tét, érdemes minél tudatosabb döntést hozni, hiszen saját egészségünkért mi vagyunk a felelősek!

* A szerző a vegyészmérnöki tudományok doktora (Ph.D.).

Forrás:

  • http://egeszsegbiro.hu/
Tartalomhoz tartozó még több információ: Táplálkozás

Keresés