Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kurkuma a keleti gyógyító fűszernövény

Kurkuma a keleti gyógyító fűszernövény

A kurkuma gyökere nagyon hatásos gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatóanyagokat tartalmaz, így nem csoda, hogy szép „karriert” futott be. Millió termék kapható világszerte, hazánkban is rengeteg, de ezek alig töredéke hatásos csak sajnos. Miért?

Kurkuma a keleti gyógyító fűszernövény

A kurkuma gyógyító tulajdonságait, a tradicionális indiai és kínai gyógyászat már az ősidőkben felfedezte. A kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ayurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.

Elsőként fontos tisztázni, hogy a kurkuma és a kurkumin nem ugyanaz. A kurkumin a kurkuma fő hatóanyaga, melyet maga a kurkumapor csak ~3 százalékban tartalmaz. A kurkumin a kurkuma leginkább kutatott hatóanyaga, ennek hatásosságával foglalkoznak a kutatások.

A kurkumin melynek tulajdonítható a legtöbb csodálatos élettani hatás - ilyenek többek között: a gyulladáscsökkentő hatás, a szív- és érrendszer és a máj védelme, vírus-,

baktérium- és gombaölő hatása, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében, valamint a prosztatarák megelőzésében végzett fontos szerepe, vagy a meglévő melanoma sejtek elpusztítása.

A kurkumin tulajdonképpen egy antioxidáns hatású anyag, a polifenolok családjába tartozik és természetes formájában  a kurkumában található, melyet sok növény eredetű anyaggal ellentétben a szervezet könnyen hasznosítja. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet használni s mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is mivel a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület több irányból érkező támadását.

Kurkuma a sokrétű barát

 • Rendszeres fogyasztása esetén regenerálja a májsejteket és csökkenti a magas koleszterin szintet. Külsőleg is alkalmazható, kevés vízzel pépessé keverve vérzés, gyulladás, izomláz, viszketés esetén kenjük  rá a problémás bőrfelületre. Tisztító hatása miatt a kozmetikusok is előszeretettel használják bőrgyulladás és zsíros arcbőr kezelésére.
 • A Journal Of Nutrition folyóirat beszámolója szerint, a kurkumának a fogyókúrázók alapvető fűszerének kellene lennie, mivel hatóanyagainak köszönhetően mintegy elfojtja a zsírsejtek növekedését.
 • Serkenti a véráramlást, méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával megelőzhető az epekőképződés, fokozza az anyatej-kiválasztást, ciszta és menstruációs fájdalom esetén is alkalmazzák. Magyarországon a legtöbb élelmiszerüzletből beszerezhető, az ételek ízesítésekor érdemes bátrabban használni, mivel számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik.

Manapság számtalan tudományos publikáció is kifejtette érdeklődését, sőt kutatási eredményeit is a kurkuminnal kapcsolatban. Így a továbbiakban a több száz publikációból csupán egy néhányat szeretnék megemlíteni.

 • Az első említés a szakirodalomban 1970-ig nyúlik vissza, amikor is indiai kutatók arról számoltak be, hogy a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. A kurkumával folytatott kísérleteket pedig a kilencvenes években a Genentech egykori kutatója vezetésével Bharat Aggarwal-al kezdték el újra. Aggarwal észre vette hogy  ha a bizonyos (TNF) tumor ellenes molekulák  megfelelő helyen szabadulnak fel -  képesek a ráksejtek elpusztítására, viszont ha a véráramba kerülve mindenfelé szétoszlanak, akkor akár a rák kialakulását is elindíthatják. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás- és a sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. Agrawal felismerte a gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás közötti kapcsolatot és 1989-ben a texasi egyetemen olyan vegyületek után kezdett el kutatni amelyek gyulladáscsökkentő és tumorellenes hatással is bírnak. Tudván azt hogy a  kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, úgy döntött, kipróbálja ezt a fűszernövényt. „Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát, és rászórtuk a sejtekre” – emlékszik vissza Agrawal. „Nem hittünk a szemünknek: teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását!”. Ezt követően egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák, a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén, vagy vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is. A klinikai vizsgálatok egyelőre még váratnak magukra, mivel egy új gyógyszer bevezetése előtt alapvető fontosságú az ideális dózis megállapítása, ám Aggarwal lelkesen küzd a fűszer sikeréért.
 • Kurkuminnal a petefészekrák ellen a Journal of Ovarian Research folyóiratban közzétett tanulmányból az derült ki hogy a kurkuminnal előkezelt petefészekrák-sejtek érzékenyebben reagáltak a kemoterápiára és a sugárkezelésre. Ezért Dr. Subhash Chauhan és Dr. Meena Jaggi, a Sanford Kutatóintézet és a Dél-Dakota Egyetem kutatóival arra jöttek rá, hogy a nagyon kicsi (100 nanométernél kisebb) átmérőjű nanorészecskék segítségével még jobb hatást lehet elérni.
 • "A daganatos terápia hatékonyságának javítására és a toxikus hatások mérséklésére jó módszer a növényi vegyületek, például a kurkumin segítségével végzett érzékenyítés" - mondták el a szerzők. "A kurkumin azonban rosszul szívódik fel, ez gátat szab hatékonyságának. Kifejlesztettünk egy nanorészecske-rendszert, a Nano-CUR-t, hogy növeljük a hozzáférhetőséget, továbbá a kurkumin daganatos sejtekbe történő bejutását." A kutatók a nanorészecske-rendszert terápiarezisztens petefészekrák-sejteken tesztelték és elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az előkezelés segítségével csökkenthető a kemoterápiás ciszplatin, továbbá a besugárzás daganatnövekedést gátló dózisa. "A nanorészecske-mediált kurkuminbevitel tovább javítja majd az érzékenyítést és a terápiás lehetőségeket" - magyarázta Chauhan. "Ez egy olyan új módszer, amelyet mind a pre-klinikai állatkísérletes modellekben, mind a jövőbeni klinikai vizsgálatokban alkalmazni lehet majd."

Fogyókúra kurkuminnal

Egy neves táplálkozással kapcsolatos folyóirat, a Journal of Nutrition nemrégiben a kurkuma újonnan felfedezett hatásáról számol be. Ennek alapján úgy tűnik, a kurkuma az elhízás ellenszereként is segítségünkre lehet, mégpedig azért, mert képes elfojtani a zsírsejtek növekedését.

Most ismét egy érdekes újdonságot tudhatsz meg róla. Egy egyetemi kutatás során a kurkuma egyik fő polifenoljának a hatásait vizsgálták. Ez az anyag képes arra, hogy visszafojtsa a zsírsejtek növekedését tehát képes a hízást megállítani. A kurkumában található hatóanyag képes elnyomni a zsírsejtek vérellátását. A kurkumában található hatóanyag bizonyítottan segít a vér koleszterinjének a normalizálásában és lassítja a hízást is. Ha változtatsz az étrendeden, akkor a kurkuma még hatékonyabb lesz a zsírcsökkentésben.
A túlsúly megterheli az ízületeket és fájdalmakat is okozhat. A kurkuma kiváló ízületvédő hatással rendelkezik és az ízületi gyulladást is csökkenti. Így sokkal szabadabbá teszi a súlycsökkenést. A kurkuma segíti a máj egészségének a fenntartását.

Miért is annyira fontos ez a fogyáshoz?

A máj a központi méregtelenítő szerv, ezért nagyon fontos az anyagcsere megfelelő működéséhez. A súlygyarapodás miatt a máj is elzsírosodhat egy idő után.
Alapvetően a kurkuma egy gyógynövény és fűszer is. Nem rendelkezik káros mellékhatásokkal. Ha aktívan tenni szeretnél a súlyod csökkentéséért, akkor használd a kurkumát a fogyókúrában. Használhatod fűszerként is mivel az ételeknek nagyszerű ízt ad viszont ha szeretnéd élvezni a nagyszerű hatásait, akkor sokat kell enni belőle.

Kurkumával a Candida fertőzés ellen

A Journal of Antimicrobial Chemotherapy (Antimikrobiális Kemoterápia c. folyóirat) szerint a kurkuma hasznos lehet a Candida fertőzés megszüntetésében. A Linus Pauling Intézetben végzett kutatás azt is kimutatta, hogy a kurkuma alkalmas vastagbélrák gyógyítására is. A Candida fertőzést a vékonybélben elszaporodott gombák okozzák. A fertőzés haspuffadást, emésztési zavarokat és különböző krónikus megbetegedéseket idéz elő. Kutatók kimutatták, hogy a kurkumin gombaölő hatással rendelkezik, így igen hatásos a Candida és más gombás fertőzések ellen.

Mennyi kurkumin kell a terápiás hatás eléréséhez?

Attól függ… Ha bélrendszeri probléma miatt szeretnék fogyasztani, akkor kis hatóanyag tartalmú, rosszul fölszívódó készítmény is megteszi (pl. akár sima kurkumapor). Ugyanis ilyenkor nem szükséges, hogy a hatóanyag, a kurkumin, a véráramba jusson, elég, ha a bél szöveteihez eljut. Azonban más probléma esetén (pl. ízületi gyulladás vagy idegrendszeri problémák, depresszió) vagy nagyon nagy dózisra, vagy innovatív, fölszívódást segítő megoldásra van szükség, hogy a véráramba jusson a kurkumin, és így elérjen a szervezet problémás területeire…

Humán kutatások alapján megállapítható, hogy 10-12 ezer mg tiszta (95%-os) kurkumin szájon át történő szedése szükséges, hogy hatásos mennyiség jusson a véráramba és 1800 mg alatt pedig semennyi sem jut a véráramba. Bélrendszeri problémákra azonban ennek töredéke is elégséges.

Alapvetően 3 féle készítmény létezik:

1. Sima kurkumaport tartalmazó kapszulák vagy tabletták:

Ezek helyett érdemesebb sima, bármely fűszeresnél kapható kurkumaport fogyasztani, jóval gazdaságosabb. 500 mg sima kurkumaport tartalmazó tabletta kb. 15mg kurkumint tartalmaz, ami minimális mennyiség.

2. Kurkuma-kivonatok:

Ezek már kurkuminra vannak standardizálva, így jóval magasabb, mint 3% hatóanyagot tartalmaznak. Leggyakoribb a 95% kurkuminra standardizált kivonat. Ebből min. 1800-12000mg szükséges, ha nem bélrendszeri problémára szedjük. Ebben a magas, ténylegesen hatásos dózisában szedve azonban szinte megfizethetetlen. A mai kurkuma-kivonatokat tartalmazó készítmények többsége ilyen kivonatot tartalmaz alig pár 100mg-os dózisban sokszor... A minden szempontból jó megoldást a kivonatok alábbi csoportja jelenti.

3. Speciális, fokozott fölszívódású, innovatív kurkuma-kivonatok:

Ezeknek már pár 100 mg-ja is jelentős mennyiségben képes a véráramba jutni. Ha nem (csak) bélrendszeri probléma miatt szedünk kurkumint, akkor mindenképpen ezen készítmények közül érdemes választani.

Innovatív kurkuma-kivonatok

Egy feketeborsból kivont hatóanyag, a piperin, 100-2000 százalékkal képes növelni a kurkumin véráramba jutását a belekből. Hasonló fölszívódást segítő hatással bírnak a gyömbér egyes hatóanyagai is, a gingerolok. Még ezeknél is jobb megoldást nyújtanak azok a termékek, melyek a kurkuma gyökeréből ún. szuperkritikus extrakcióval nyert esszenciaolajjal együtt tartalmazzák a kurkumint mikronizálva. Az ilyen technológiával előállított kurkuma-kivonat egy klinikai kutatásban jobb eredményt tudott fölmutatni ízületi gyulladásos betegek kezelésében (fájdalom, ízületi mobilitás, járás távolság), mint a hagyományos gyógyszeres kezelés (diklofenák). Ma már kaphatóak olyan készítmények, melyek ilyen technológiával előállított kurkruma-kivonatot tartalmaznak, sőt olyan is, mely e mellett még a korábban említett fölszívódást segítő feketebors- és gyömbér hatóanyagokat is tartalmazza.

Összefoglalva tehát, mindig figyelmesen olvassuk el a választott kurkuma készítményünk összetevőit. Sima kurkuma porból pár gramm szedése naponta jó lehet bélrendszeri problémákra, azonban ha más céllal szedjük, akkor fokozott fölszívódású készítményt keressünk, melyek innovatív, szabadalmaztatott alapanyagokat tartalmaznak.

 Figyelem:

 • Szokatlanul nagy mennyiségben hasmenést okoz!
 • Vérrögképződést gátló hatása miatt véralvadásgátló gyógyszer mellett orvosi felügyelet mellett fogyasztható!

LÉGY TUDATOS!!

 

Tudj meg többet erről a Speciális, Fokozott fölszívódású, Innovatív kurkuma-kivonatról

KATTINTS A NAGY PIROS GOMBRA!

 NAGY PIROS GOMB VAGYOK

 

forrás:

 • https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2009-12/pioneering-biochemist-bharat-b-aggarwal-phd-md-anderson-cancer-center-discovering
 • https://scholar.google.hu/scholar?q=Journal+of+Nutrition+curcumin&hl=hu&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart
 • https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/17568/kurkuma

 

Tartalomhoz tartozó még több információ: Mozgás Táplálkozás Hatóanyag

Keresés