Keresés
Close this search box.

Az örök vadász “0” vércsoport

A "0" vércsoportos táplálkozás

Mintegy 40 ezer évvel ezelőtt a tápláléklánc tetejére került őseink szinte kizárólag húst ettek. Szervezetük, amelyben a legegyszerűbb szerkezetű, a “0” vércsoportra jellemző cukoralkotó volt jelen, a húsevéshez alkalmazkodott.

VÉRCSOPORTOK ÉS BETEGSÉGHAJLAMOK

Egy japán pszichológus 1934-es vizsgálódásai szerint a vércsoport és a jellem összefügg egymással. A megfigyelések alapján megállapította, hogy a vércsoport az élet minden területét befolyásolja, tulajdonképpen egy jobb élet tervrajzának tekinthető.

Az egyes vércsoporthoz tartozó embereknek szánt élettervek megmutatják, hogyan alakítsuk ki a vércsoportunknak megfelelő életmódot, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan váljunk érzelmileg kiegyensúlyozottá, hogyan legyünk még egészségesebbek, hogyan győzzük le a betegségeket. A vérben, a vörösvérsejtek felszínén jellegzetes képződmények, úgynevezett antigének találhatók. Ezek alapján állapítható meg a vércsoport, amely aszerint, hogy milyen típusú antigént tartalmaz: A, B, illetve AB lehet. Ha semmilyen antigén nem található a vörösvérsejt felszínén, akkor az illető 0-ás vércsoportú. 

Vércsoportos táplálkozás. Kutató csoport.

„0” VÉRCSOPORT

A kutatók szerint az ember ősének 0-ás vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogyan új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszerét, az immunrendszerét is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-ás vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, amelyek jobban alkalmazkodtak az új körülményekhez.0-ás típus termeli a legkisebb mennyiségű kortizolt és adrenalint a stresszre adott válaszként.

SZEMÉLYISÉGJEGYEI

Folyamatos stresszhelyzetben is sokkal több kell ahhoz, hogy kibillenjen az egyensúlya. Ha azonban eljut ebbe az állapotba, nehezebben üríti ki a stressz hatására képződött katekolaminokat a szervezetéből, mint a többi vércsoporthoz tartozó. Az AB-csoporthoz hasonlóan intenzív érzelmi életet él azzal a különbséggel, hogy nem rendelkezik olyan kifinomult alkalmazkodóképességgel, ezt inkább a partnerétől várja el. Szinte állandóan kapcsolatot keres másokkal, de ebben nemcsak az érzelmei befolyásolják, hanem az ésszerűség, sokszor a számítás is. Erős, vezető típus. Munkatársaival, környezetével szinte pillanatok alatt közvetlen, jó kapcsolatot tud kiépíteni. Ez a kapcsolatteremtő készség segíti az üzleti életben is. Feltűnően sok 0-vércsoportú férfi és nő dolgozik az üzleti szférában. Sok film- és tévésztár is e csoportba tartozik – náluk a művészi tehetség keresztülvitele erővel és jelentős mértékű gyakorlati érzékkel párosul. Üzleti szimata úgyszólván sohasem hagyja cserben, akár művészként, akár üzletemberként tevékenykedjen. A szinte félelmetes erejű energiája, aktivitása a gyökere a siker utáni vágyának. Állandóan mozgásban van, nem hagyja magát nyugodni. Mindig a sikerhez, elismeréshez vezető lépcső következő fokára szeretne lépni. Céljait mindig szem előtt tartja, és képes mindent ennek alárendelni. Sohasem adja fel. Ha a körülmények folytán kénytelen előrehaladását szüneteltetni, ha zöld utat kap, visszafojtott energiái szinte robbannak. A szerelemben általában sikeres. Csak addig engedi át magát az érzelmeknek, amíg a kapcsolatnak valamilyen praktikus haszna is van; így szinte elérhetetlen számára, hogy egy szerelmet teljes intenzitással éljen át. 

A"0" vércsoportos táplálkozás

BETEGSÉGHAJLAMOK

Mivel a 0-ás vércsoportúak nehezebben dolgozzák fel a stressz hatására képződött katekolaminokat, mint a többi vércsoporthoz tartozók, ezért náluk gyakrabban fordul elő mániás depresszió. Az ősi 0-ásnál a vadászzsákmány keresésekor az agresszív ösztönök és a kifinomult „harcolj vagy menekülj” ösztön kerül előtérbe. Ez igen hasznos túlélési stratégiának bizonyult a vadászó-gyűjtögető népesség körében. A finoman hangolt, stresszre adott reakció, ami életbevágóan fontos volt az ősi 0-ás vércsoportúaknak, nem mindig kedvező a modern időkben, dühkitörésekké, hiperaktivitássá fajulhat, és az általuk okozott súlyos kémiai egyensúlyhiány végül mániás depresszióhoz vezethet. A 0-ások immunrendszere általában erős, természetéből adódóan ellenáll a rákos megbetegedéseknek. Ha felborul a szervek működésének egyensúlya, gyulladás, artritisz és allergia jelentkezhet. Gyulladások, például ízületi problémák, nem specifikus fájdalmak (fibromyalgia) gyakrabban előfordulhatnak náluk. Szénhidrát-intoleranciájuk következménye lehet emésztőrendszerük gyengébb működése: gyakori a görcsös felfúvódás, valamint az ürítési nehézségek és a magasabb trigliceridszint. Fáradtság, mentális hiperaktivitás is gyakrabban fordul elő a 0-ásoknál, mint a többi vércsoporthoz tartozók körében.

ÉLETMÓD STRATÉGIÁK

  • Készítsünk pontos tervet (éves, havi, heti vagy napi feladataink elvégzéséhez, céljaink eléréséhez, hogy elkerüljük az ötletszerű cselekvést).
  • Amikor szorongunk, végezzünk valamilyen fizikai tevékenységet. Végezzünk 40-60 percen át, heti három alkalommal aerobikgyakorlatokat. Ez a vércsoport jól profitál a testgyakorlatokból.
  • Bár a dohányzásról mindenkinek le kellene szoknia, a 0-ásoknak sokkal nehezebb, mivel a dopaminszintjük kiegyensúlyozatlan.
  • A 0-ás vércsoportú gyerekeknél hangsúlyozzuk a közösség fontosságát, bátorítsuk a függetlenséget és a rugalmasságot a mindennapos tevékenységben. Már a kicsiknek is természetes vezetői hajlamaik vannak, és jól fejlődnek az óvodában vagy más közösségben.
  • Minden napra tervezzünk nekik is valamilyen aktív mozgást. Megkönnyítjük a dolgukat, ha a vércsoportos táplálkozást már kisgyermekkorukban bevezetjük.
  • A tehéntejet már kiskorban lehet szójatejjel vagy gyümölcslevekkel helyettesíteni. Édességek helyett aszalt gyümölcsöket adjunk nekik.
egészség, mozgás futó lány

TÁPLÁLKOZÁSI ÚTMUTATÓ

A 0-ás vércsoportúak emésztőrendszerének elsődleges feladata a hús feldolgozása. Ezért a gyomorban magas a savkoncentráció. Szinte minden állati fehérjét problémamentesen feldolgoznak. De a tejet és a tejtermékeket kerülniük kell. Mivel magas a gyomor savkoncentrációja, a gabonafélék és a belőlük készült termékek fogyasztása sem ajánlatos a számukra. A burgonya és a hüvelyesek többsége sem kedvező a 0-ás anyagcseréjének, mivel az izmokban is enyhén savas a közeg, a lencsében és az egyes babfajtákban lévő lektin viszont bázikus állapotot hoz létre. 

AJÁNLOTT TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK

  • Ez a vércsoport nagy mennyiségben igényli a B-vitaminokat, a stresszre adott válaszok kiegyensúlyozása érdekében. Különösen fontos számára a pantoténsav, a B1- és a B6-vitamin.
  • Ajánlatos, különösen az édesszájú 0-ás vércsoportúak számára, a glutamin fogyasztása. Ez egy aminosav.
  • Akinek folsavhiánya van, általában rosszul reagál az antidepresszánsokra. A 0-ás vércsoportúaknak folyamatosan kellene folsavat szedniük.

Ismerd meg ezt a természetes hatóanyagokat tartalmazó specifikus multivitamint! 

Kattints a NAGY PIROS GOMBRA!

Milyen csodákat és titkokat rejthet a vércsoportod? Tudd meg most!

EZ IS FONTOS LEHET!

Kapcsolódó termékek

Shopping Cart
Scroll to Top