Keresés
Close this search box.

Stressz elleni gyógynövények

stressz elleni gyógynövények

Láthatatlan ellenség

A stressz az egészségünk egyik legnagyobb ellensége, mivel csökkenti az immunrendszerünk ellenálló képességét, és így jóval sérülékenyebbé tesz minket a különféle megbetegedésekkel szemben.

 Gyógynövényekkel is tehetünk a stressz ellen, ahelyett, hogy függőséget okozó nyugtatókat, altatókat, antidepresszánsokat szednénk.

Kamilla

A kamilla az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény a világon, ami a relaxációt is elősegíti, valamint csökkenti a stresszt. A kamilla különösen előnyös a szorongás enyhítésében, mivel nemcsak az idegrendszert, hanem az emésztőrendszert is ellazítja.

kamilla virág, gyógynövény

Gyulladásgátló hatása közismert, azt azonban már kevesebben tudják, hogy enyhe nyugtató- és idegerősítő szerként is hatásos. Ezzel már az ó-egyiptomiak is tisztában voltak, hiszen szertartásaikon a napistennek ajánlották, megnyugtatása céljából. És ami egy napistennek jó volt, azt miért ne próbálhatnánk ki mi is?

A kamilla az érzelmi terhek elengedésében is segít. Megnyugtat és ellazít, oldja a szorongást, csökkenti az aggodalmaskodást, a túlérzékenységet, az idegességet.

Macskagyökér

A macskagyökérben olyan hatóanyagok vannak, amelyekről már Hippokratész is azt írta, hogy nagyon hasznosak álmatlanság esetén. Ez a gyógynövény nyugtató (stresszcsökkentő, antibakteriális, görcsoldó és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.

macskagyökér

A macskagyökérrel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nyugtató hatása van és biztosítani tudja az éjszakai, pihentető alvást. Márpedig ez nagyon fontos, mivel a kialvatlanság súlygyarapodáshoz vezethet. A kevés alvás csökkenti a libidót, nagyobb a betegségek kialakulásának a veszélye, illetve romlik a koncentrálóképesség – ez mind ahhoz vezet, hogy a testünk nem tud kellő időt a regenerációval, a hibák kijavításával eltölteni.

A macskagyökér hatékonyan képes oldani a szorongást. Olyan hatásai vannak, mint a szorongásoldó gyógyszerek. Mindezt azonban mellékhatások nélkül teszi.

Levendula

levendula

A levendula az egyik leghatásosabb nyugtató hatású gyógynövény, melyet elsősorban fürdőkhöz alkalmaznak. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. Ha nagyon elgyötörtnek érezzük magunkat egy átdolgozott nap után, vagy ha csak egyszerűen rossz kedvünk van, tegyünk egy marék levendulavirágot az esti fürdővizünkhöz, üljünk bele és élvezzük a nyugalmat 20-25 percig. Egy ilyen fürdő az alacsony vérnyomásra és annak kísérő tüneteire (szédülés, fülzúgás) is kedvező hatással van.

Álmatlanságban szenvedőknél, akiknek a feszültség miatt nehezen megy az elalvás, gyógyfüves álompárna lehet a segítségükre, melynek fontos alkotórésze a levendula. Illóolajai nyugtatólag hatnak a központi idegrendszerre. Olaja a feszült idegállapotra jellemző izomfájdalmakat és izomgörcsöket enyhíti, de alkalmas migrén és ideges fejfájások leküzdésére is.

Orbáncfű

orbáncfű

Az orbáncfűnek komoly népgyógyászati múltja van, orvosi tárgyú írásokban már az I. századtól említik, a múlt században pedig igazi diadalmenetben vonult be az akadémikus gyógyítás világába is, hiszen klinikai kísérletek sora igazolta hatékonyságát. Az egyik leghatékonyabb nyugtató, antidepresszáns hatású gyógynövényünk, ami segíthet a stresszoldásban, a szezonális depresszió leküzdésében, a lelki egyensúly visszaszerzésében.

Mivel erős vírusölő és immunrendszer-erősítő hatása van, nem csak a lelki harmónia visszanyerésében segít, de a stressz által legyengített szervezetünket megerősíti. Álmatlanságra lefekvés előtt kell inni egy csészével. Depresszióra, idegi panaszokra napi egy csészével ajánlott a fogyasztása az esti órákban. Kúraszerűen 6 hétig szabad csak folyamatosan inni, utána 4 hét szünetet kell tartani. Az orbáncfűtea fogyasztásával kapcsolatban tudni kell, hogy terhesség, szoptatás alatt, epekő esetén, erős vérhígító gyógyszerek, antidepresszánsok, nyugtatók, altatók szedése esetén nem ajánlott.

Galagonya

galagonya

Stresszesebb időszakokban nem ritkák az ideges szívpanaszok, melyeknek csökkentésére a galagonya a legjobb gyógynövény. Mivel a központi idegrendszerre hat, hatékonyan enyhíti a szédülést, a szorongást, a szapora szívdobogást. A változókori hangulatingadozásokat is elsimítja. De a galagonyának nem csupán nyugtató hatása van, rendkívül jó szíverősítő is, serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású. Figyelem, akinek alacsony a vérnyomása, annak nem ajánljuk, csak alkalmanként. A nap folyamán bármikor fogyasztható.

Aranygyökér – Rhodiola rosea

Újabb gyógynövényt fedezett fel a tudomány, ami a jövőben talán segítséget nyújthat azoknak az embereknek, akik már mániákus stressztől szenvednek, ezáltal olyan sokkhatás éri őket minden nap munkájukból kifolyólag, vagy olyan traumán estek át korábban, amit semmiféle gyógyszer sem tudott csillapítani. Erre nyújthat majd a jövőben megoldást az aranygyökér, ami nem csak a mentális, hanem a fizikai állóképességet is képes lesz javítani.

rhhodiola rosea, aranygyökér

A múltban rengeteg kutatás és tanulmány vizsgálta már, és szinte mindegyik alá is támasztotta az aranygyökér, avagy a rhodiola rosea jótékony hatásait a test és a lélek egészségére egyaránt. Az aranygyökér kapcsán egy korábbi svéd tanulmányban már megírták, hogy ismerik fáradtságszüntető hatását, ami ezen felül a szellemi teljesítmény növelésével képes csökkenteni a vérben megtalálható kortizol nevű stressz-hormon szintjét.

Más tanulmányok arról számoltak be a múltban, hogy a rhodiola rosea képes csökkenteni a szorongásos zavarokat és tüneteket, de a legutóbbi eredmények konkrét bizonyítékokat találtak arra, hogy az aranygyökér a stressz, a szorongás és a depresszió ellen is kitűnően használható.

Tudj meg többet erről a természetes hatóanyagról kattints a NAGY PIROS GOMBRA!

EZ IS FONTOS LEHET!

Kapcsolódó termékek

Shopping Cart
Scroll to Top